Chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku

Chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku

Zdjęcie - Chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już jakiś czas temu nauczyłam się piec w żeliwnym garnku. Niby to tylko zmiana sposobu pieczenia, ale chleb jest o niebo lepszy, nie wspominając już o tym, jak pięknie, rustykalnie wygląda z popękaną skórką. Niedługo na blogu znajdziecie szczegółowe porady dotyczące właśnie tej formy pieczenia, a ja tymczasem przedstawiam przepis na najprostszy, pszenny chleb, który wyczarujecie w swoim domu bez problemu, jeżeli zaopatrzycie się w żeliwny garnek i odrobinę cierpliwości:)

Chleb ten charakteryzuje się grubą, chrupką skórką i niezwykle delikatnym miąższem. Nie można się powstrzymać od rwania go rękami:) A jeszcze lekko ciepła kromka ze Smakowitą…pycha!

A tak wygląda zagnieciony bochenek przed ostatnim wyrastaniem. Taki należy przykryć ściereczką i dać ciastu wyrosnąć po raz drugi.

Zdjęcie - Chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny pieczony w żeliwnym garnku

  • 350 g mąki pszennej chlebowej + 120 g + dodatkowa porcja do podsypania
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  1. W misce pomieszaj ze sobą mąkę (350 g), drożdże i sól.
  2. Wlej wodę i pomieszaj całość łyżką. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję.
  3. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni (przez ok. 15 minut).
  4. Przykryj miskę materiałową ściereczką, wyłącz piekarnik i wsadź do niego miskę, zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
  5. Daj ciastu wyrosnąć przez ok. 3 godziny (powinno podwoić objętość).
  6. Po upływie tego czasu dodaj do miski 120 g mąki i rozpocznij zagniatanie chleba. Zagniataj, aż chleb „połknie” całą mąkę (na początku może się wydawać, że się od niej „odkleja” ale po chwili zagniatania tworzy z mąką jedną całość).
  7. Podnieś ciasto, podsyp w środku miskę lekko mąką i w niej uformuj okrągły bochenek.
  8. Na tacce połóż materiałową ściereczkę, odsyp ją na środku obficie mąką i przełóż na nią delikatnie bochenek. Podnieś rogi ściereczki ku górze i przykryj ciasto.
  9. Ponownie rozgrzej piekarnik do 50 stopni, wyłącz i wsadź tackę z owiniętym ściereczką ciastem. Nie domykaj piekarnika.
  10. Daj bochenkowi urosnąć jeszcze przez ok. 1 godzinę (lub więcej, jeśli masz czas).
  11. Pół godziny przed upływem czasu wyrastania bochenka przygotuj żeliwny garnek. Garnek powinien być dość mały, aby ciasto urosło bardziej w górę niż rozlało się na boki. Spróbuj użyć garnka o podobnej średnicy jak wyrośnięty bochenek. Odkręć od niego wszystkie plastikowe elementy (np element służący do chwytania pokrywki), przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika (na tę okoliczność możesz przenieść wyrastający bochenek do innego ciepłego miejsca (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem w środku.
  12. Po upływie pół godziny, wyjmij ostrożnie garnek, koniecznie używając materiałowych rękawic, lub innych ochronek aby się nie poparzyć. Podnieś pokrywkę, delikatnie podnieś szmatkę z wyrośniętym chlebem i powoli, nad samym dnem garnka, zsuń go do garnka. Przykryj pokrywką i wsadź garnek z powrotem do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut a następnie ostrożnie podnieś pokrywkę (używając rękawic ochronnych) i piecz jeszcze przez 10- 15 minut, aż skórka zbrązowieje.
  13. Wyjmij bochenek z garnka i krój po ostudzeniu.

Kategorie przepisów