Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym

Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym

Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mniej więcej miesiąc temu postanowiłam stworzyć swój pierwszy zakwas orkiszowy. Do tej pory w mojej lodówce mieszkał zakwas żytni oraz pszenny. Na co dzień dużo gotuję, dlatego ciągle odczuwam smutek z powodu zbyt małej lodówki. Trzeci słoik, który zająłby w niej miejsce byłby kłopotliwy.

Na szczęście zakwas z mąki orkiszowej można otrzymywać jednorazowo i nie trzeba go przechowywać miesiącami w lodówce. Wystarczy, że do kilku łyżek zakwasu żytniego lub pszennego doda się mąkę orkiszową i letnią wodę. Następnego dnia na takim zaczynie można już upiec przepyszny chleb.

Dodatek mąki orkiszowej zawsze sprawia, że miąższ chleba nabiera elastyczności i pojawiają się w nim piękne dziurki. Tak było również, gdy do chleba na bazie mąki żytniej dodałam zakwas orkiszowy.

Tym razem postanowiłam sprawdzić jak wyjdzie chleb pszenny na bazie zakwasu orkiszowego. I znowu okazało się to świetnym pomysłem.

Następnym razem upiekę już chleb orkiszowy na bazie zakwasu orkiszowego, a tym czasem zostawiam przepis na wersję pszenną :)

Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 14 godziny Czas pieczenia: 50 minut Całkowity czas: 14 godziny 50 minut

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn orkiszowy:
  • 2-3 łyżki zakwasu żytniego
  • 80 g mąki orkiszowej (typ dowolny)
  • 90 g leniej wody
  • Ciasto:
  • 150 g zakwasu orkiszowego
  • 500 g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Instrukcja
  1. Wieczorem lub 10 godzin przed przygotowywaniem ciasta właściwego, wyjmujemy słoik z zakwasem żytnim z lodówki i doprowadzamy go do temperatury pokojowej. Do zakwasu dodajemy mąkę orkiszową oraz letnia wodę, całość mieszamy i przykrywamy. Zostawiamy na ok. 10 godzin w ciepłym miejscu.
  2. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy zakwas, sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto. Po 6 minutach ciasto przekładamy do formy keksówki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać np. otrębami.
  3. Zwilżamy dłoń i wyrównujemy wierzch ciasta. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 4 godziny do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
  5. Gotowy studzimy na kuchennej kratce, aby się nie zaparzył od dołu.

3.1.09

Kategorie przepisów