Chleb pszenno – żytni na zakwasie

Chleb pszenno – żytni na zakwasie

Stosunkowo prosty przepis, na domowy chleb pszenno – żytni na zakwasie. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zaczyn i chleb, potrzebują trochę czasu aby wyrosnąć.

Ponieważ nie przesadzamy z ilością zjadanego chleba, taki bochenek wystarcza nam na około 5 – 6 dni. Piekąc chleb, zwracam uwagę na jakość mąki, najlepsza będzie z małego, lokalnego młyna, bez zbędnych, chemicznych dodatków ?

Zdjęcie - Chleb pszenno – żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zaczyn
  • 60 g zakwas żytni ( może być również pszenny )
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant
  • 400 g wody
Składniki na chleb właściwy
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g mąki pszennej typ 550 lub 750
  • 16 g soli
  • 200 g wody

Przygotuj foremkę o wym. 30 x 14 cm. Foremkę posmaruj olejem i posyp otrębami.

W większej misce, dokładnie wymieszaj składniki na zaczyn. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na całą noc ( 8 – 12 godzin ).

Na następny dzień, do zaczynu dodaj składniki na chleb, wymieszaj. Całość wyrabiaj za pomocą haka, około 5 minut. Ciasto będzie dość rzadkie.

Misę ponownie przykryj folią i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 60 minut.

Po tym czasie, krótko ( pół minuty ) wyrabiaj ciasto i ostrożnie przełóż do foremki.

Wierzch ciasta posyp delikatnie mąką, foremkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Przed włożeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą.

Chleb piekłam około 30 minut w temp. 220 stopni i 20 minut w temp. 200 stopni. Skórka chleba, powinna się mocno przyrumienić. Gotowy chleb odstaw do wystudzenia ?

Smacznego ?

Zdjęcie - Chleb pszenno – żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów