Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni


Chleb pszenno-żytni bez dodatków. To chlebek, który wyrabiamy ręcznie, wyrasta w koszyku rozrostowym i pieczemy go bez foremki. Ciasto po pierwszym wyrastaniu należy dwukrotnie złożyć i uformować bochenek. Jeśli nie macie w tym doświadczenia polecam poszukać filmików jak zrobić to prawidłowo. To ważny etap, ponieważ od tego zależy czy nasz chleb będzie miał odpowiedni kształt i czy będzie rósł w górę.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI


Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru

Ciasto :
325 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ 720
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli


Jak zrobić chleb pszenno-żytni : Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać wodę, sól i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat, spłaszczyć i złożyć boki do siebie formując bochenek. Czynność powtórzyć. Tak złożony chleb umieścić w koszyku rozrostowym (łączeniem do dołu) posypanym mąką. Przykryć kuchenną ściereczką i ponownie odstawić na 1 ½ godziny. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę (łączeniem do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem chleb nacechować, tj. naciąć ostrym nożem w trzech miejscach. Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji góra-dół przez 40 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce.

Kategorie przepisów