Chleb pszenno-orkiszowo-żytni z siemieniem lnianym

Chleb pszenno-orkiszowo-żytni  z siemieniem lnianym
przepis:

1 szklanka razowej mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej typ 405

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

ok. 250 ml cieplej wody

1 paczka drożdży suchych

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, solą i drożdżami. Dodać wodę, wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem.

Przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec 40 min.

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowo-żytni  z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów