Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie

Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio dostałam koszyk do wyrastania chleba. Był to jeden z gadżetów, o którym marzyłam od czasu kiedy upiekłam mój pierwszy chleb. Dzięki koszykowi nie tylko mogę kontrolować, czy moje ciasto nie rośnie na boki, zamiast do góry, ale też mogę cieszyć się super wzorem, który odciska się na chlebie.

Zdjęcie - Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj użyłam go po raz pierwszy i coś czuję, że będziecie musieli znosić każdy bochenek z charakterystycznymi „słojami”, bo jestem już uzależniona. To fantastyczne, że do robienia chleba można użyć tylu różnych akcesoriów i za każdym razem otrzymać inny bochenek.

Zdjęcie - Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co do samego smaku chleba. Czy istnieje lepsze połączenie niż pomidory z bazylią? Są jakby dla siebie stworzone. Dlatego moim naturalnym wyborem było dodanie ich razem do chleba w celu stworzenia czegoś wyjątkowego. Chleb zrobiłam na zakwasie, ale żeby zyskał na puszystości, dodał też dosłownie odrobinę drożdży. Poza wspomnianymi wyżej walorami estetycznymi naprawdę zachwycił mnie smakiem.

Chleb pomidorowo-bazyliowy na zakwasie #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 8 hours Cook time: 30 mins Total time: 8 hours 30 mins Serves: 1 Ingredients
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • ok. 5 małych pomidorów (100 g puree pomidorowego)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2, 5 łyżeczki soli
  • ok. 180 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Pokrój pomidory na małe kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć pomidory. Smaż na dużym ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie na małym przez ok. 5 minut aż pomidory puszczą sok. Odstaw garnek z ognia i zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
  2. W misce połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i bazylię. Dodaj zakwas i wystudzone pomidory i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Powoli dolewaj wody aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Zagniataj jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
  4. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i wstaw do obsypanego mąką koszyka do wyrastania ciasta lub po prostu połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 8 godzin.
  5. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Bardzo delikatnie przetransportuj ciasto bezpośrednio na kratki w piekarniku. Piecz przez ok. 30 minut.
  7. Odstaw do ostygnięcia.

Kategorie przepisów