Chleb polski na zakwasie. Ulubiony.

Chleb polski na zakwasie. Ulubiony.

Moja przygoda z wypiekiem chleba trwa nieprzerwanie. Wypróbowuję przepisy i z każdym bochenkiem uczę się czegoś nowego…

Dzisiejszy chleb naprawdę bardzo mi zasmakował. Jadłam go tydzień po upieczeniu i ciągle był pyszny! Do jego zrobienia oprócz odrobiny czasu i dobrych chęci nie potrzeba wielkiej filozofii. Mi taki system bardzo odpowiada!

Przepis z Twojemoje.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb polski na zakwasie. Ulubiony.

Agata, 23 lipca 2010

Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Zaczyn wymieszać z namaczanką, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

Zostawić do wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką lub folią spożywczą) na ok. 2-3 godziny, w trakcie wyrastania 2 razy odgazować i złożyć (ciasto powinno podwoić objętość).

Z yrośnięte ciasto uformować bochenek i umieścić go w koszyku do wyrastania lub włożyć do natłuszczonej i wysypanej otrąbami foremki i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.

Piec 10 minut w temp. 250 stopni i ok. 25-30 minut w temp. 220 stopni (dłużej jeśli jest duży, krócej jeśli dwa mniejsze bochenki).

Kategorie przepisów