Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia

Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia
Bardzo mi miło, że do lutowej Piekarni Amber, to właśnie ja wybrałam chleb który piekliśmy :) Nie było łatwo! Wyciągnęłam wszystkie chlebowe książki - a mam ich sporo, przewertowałam dziesiątki przepisów. Aż zdałam sobie sprawę, że od roku mam książkę Piotra Kucharskiego i nie udało mi się jeszcze upiec żadnego z jego chlebów. Książka stała na półce i właściwie o niej zapomniałam. A szkoda, bo przepisy są naprawdę warte wypróbowania, o czym, mam nadzieję, przekonali się wszyscy którzy chleb upiekli.
Użyłam określeń jakimi posługuję się w innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego.
Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" Zdjęcie - Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki na 2 bochenki
zaczyn (P.K. używa nazwy zakwas)
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
180 g wody
60 g zakwasu (P.K. używa nazwy starter)

ciasto właściwe
800 g mąki żytniej typ 720
650 ml piwa pszenicznego ( użyłam piwa z Grodziska, Bernardyńskie, ciemne , dymione - najlepsze pszeniczne polskie piwa!)
350 g zaczynu (P.K. - zakwasu)
2 cebule
20 g soli (2 łyżeczki)

przygotowanie
zaczyn (zakwas)
Dzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas (starter) z lodówki i odstawić na 1 - 2 godziny w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc - 8 - 12 godzin


ciasto właściwe W dniu pieczenia. Zaczyn (zakwas) jest gotowy gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone. Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu (zakwasu). Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 - 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych masłem (20 x 11cm). Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 - 4 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 st C. Wyrośnięte chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 - 50 minut. Upieczone chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!


Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn o godz 12.00, ciasto właściwe 22.00, przełożenie do foremek 8 - 10 rano. Pieczenie ok 12 - 14. Tak mi było wygodniej. Po 50 min w piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez 10 minut gdyż spody wydały mi się zbyt miękkie.
Foremki, z lekkim niepokojem ale zgodnie z przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu!
Zdjęcie - Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów