Chleb pełnoziarnisty z suszonymi śliwkami

Chleb pełnoziarnisty z suszonymi śliwkami

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suszone śliwki to dość częsty dodatek jaki możecie spotkać w pieczywie. Sama mam do niego dość dużą słabość. Dodaje bochenkowi słodyczy, która wspaniale łączy się także z wytrawnymi dodatkami.

Ponieważ całą pewnością „jesteśmy tym co jemy”, pewnie wielu ucieszy też fakt, że suszone śliwki, poza oczywistymi walorami smakowymi jakie nadają bochenkowi, mają też zbawienny wpływ na trawienie. Świetnie wpływają na przemianę materii.

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlatego zdecydowałam się połączyć je z niezwykle zdrową, również zbawiennie działającą na układ trawienny, mąką pełnoziarnistą. Im mniej mąka jest przemielona, tym więcej zachowuje składników odżywczych. Zachęcam do eksperymentowania z tego typu zdrowymi połączeniami. Na pewno wyjdzie to naszemu ciału na dobre.

Chleb pełnoziarnisty z suszonymi śliwkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 10 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 350 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą suche składniki- mąki, drożdże, śliwki i sól.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodą i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj i dolewaj aż uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję i od tego momentu jeszcze 5 minut.
  3. Wstaw ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy, uklep go w formie, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny aż ciasto znacznie urośnie.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw chleb i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów