Chleb pełnoziarnisty z kefirem i koperkiem

Chleb pełnoziarnisty z kefirem i koperkiem

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Natura człowieka płata figle. Gdy marzniemy zimą, pragniemy upałów, a gdy wreszcie nadchodzą, zamykamy się w klimatyzowanych pomieszczeniach i nie chcemy mieć z latem nic wspólnego. A może tylko ja tak mam? Może są wśród was jacyś prawdziwi fani upałów?

Temperatura powyżej 25 stopni męczy mnie niesamowicie. Nie chciałoby mi się w ogóle opuszczać mieszkania, gdyby nie fakt, że już nad ranem robi się w nim dwa razy goręcej niż na zewnątrz. Trzeba więc uciekać. Jednak jest dosłownie jeden aspekt upału, który bardzo mi odpowiada, dzięki niemu ciasto chlebowe rośnie dużo szybciej niż zwykle. Chleb na zakwasie, który najczęściej potrzebował u mnie 4 godzin pełnego wyrastania, tym razem rośnie w 2. Cóż za oszczędność czasu!

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy chleb to połączenie orzeźwiających smaków- kefiru i koperku. Jest naprawdę pyszny. Postanowiłam połączyć w nim drożdże z zakwasem, aby uzyskać ciekawą konsystencję. Jeśli jednak nie macie zakwasu, możecie go spokojnie pominąć i może na wszelki wypadek poczekać pół godzinki dłużej, aby porządnie wyrósł.

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pełnoziarnisty z kefirem i koperkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 55 min.

Porcje: 1

Składniki:

  • 600 g mąki pełnoziarnistej 3 ziarna + porcja do podsypania
  • 150 g kefiru
  • 20 g poszatkowanego koperku
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 300 ml wody

Instrukcja:

  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki (zakwas możesz pominąć) i zagnieć na jednolitą masę. Masa będzie klejąca ale postaraj się ją pougniatać w rękach przez kilka minut.
  2. Zostaw ciasto w misce pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu posyp lekko ciasto mąką z zewnątrz i uformuj kulę,
  4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki o długości 30 cm. Podsyp mąką na wierzchu i uklep ciasto w foremce.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż mocno zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij z foremki i z papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zaparzył się od dołu.
  9. Lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.

 

3.1.09

Kategorie przepisów