Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

To chlebek z mąki pszennej z ziarnami żyta, płatkami jęczmiennymi, nasionami słonecznika, prosa i siemienia lnianego. Chlebek  wyjątkowo pulchny z przepysznie chrupiącą skórką.

Niezwykle zdrowe pieczywo, zaliczane do rustykalnych chlebów z pełnoziarnistej mąki pieczonych na drożdżach.

Polecam na sniadanie ?

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych /instant/
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 240 ml ciepłej wody

oraz na posypkę:

  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 1 białko

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami lub drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniej wody z dodatkiem szczypty cukru i odstawić do spienienia, następnie dodać do mąki.
  2. Dodać pozostałe składniki.
  3. Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie przez ok. 5 minut do uzyskania pęcherzyków powietrza.
  4. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą i przykryć sciereczką lub folią.
  5. Odstawić na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia.
  6. Odgazować ciasto, krótko wyrabiając.
  7. Uformować chlebek, przełożyć do formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować wierzch chlebka białkiem i posypać nasionami.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 30 minut, następnie w 200 st. C przez 15 minut.
  10. Upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos, więc należy sprawdzić.
  11. Wystudzić na kratce metalowej.

Smacznego ?

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów