CHLEB ORKISZOWY ZE SŁONECZNIKIEM (z maszyny)

CHLEB ORKISZOWY ZE SŁONECZNIKIEM (z  maszyny)

Pierwszy raz miałam możliwość upiec chleb z maszyny. Przyznam, że jest to szalenie wygodne rozwiązanie. W maszynie umieszczamy ulubione składniki, mogą być również na chleb na zakwasie, włączamy przycisk i po kilku godzinach wyciągamy świeży pachnący chleb. Z pewnością jest to wygodne, błyskawiczne i zaoszczędza sporo czasu na sprzątanie. A chleb smakiem był rewelacyjny, ładnie wyrośnięty, sprężysty, lekko wilgotny długo utrzymywał świeżość. Ponadto czytałam artykuł o tym, iż taka maszynka nie ciągnie dużych ilości prądu ponieważ pracuje fazami, w czasie gdy chleb wyrasta nie pracuje. Mam nadzieję, że z czasem stanę się posiadaczką jednej takiej maszyny, wówczas na pewno ten chlebek często będzie gościł na naszym stole.

Zdjęcie - CHLEB ORKISZOWY ZE SŁONECZNIKIEM (z  maszyny)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: maszyna pracuje około 3h

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 350g mąki pszennej
  • 340g wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 5 łyżek ziaren słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie, zaczynając od wody.

2. Nastawiamy program na chleb o wadze ok. 850g

3. Można oczywiście ten chleb przygotować bez maszyny i wyrobić ciasto mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego, odstawić je przykryte do wyrośnięcia na 1 1/2h a następnie odgazować, uformować, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na ok. 1,5h i upiec przez 40 min w temperaturze 220st.

4. Niezależnie od tego w czym upieczony każdy studzimy na kratce ponad 2h.

Smacznego!

Kategorie przepisów