Chleb orkiszowy z ziarnami

Chleb orkiszowy z  ziarnami

Kolejny pyszny chleb, jaki ostatnio wypróbowałam to orkiszowy z ziarnami. Po raz pierwszy korzystałam z mąki orkiszowej i muszę przyznać, że naprawdę chleb wyszedł wspaniały. Bardzo chrupiący i smaczny.

Dzisiaj miał być ostatni dzień konkursu ale ponieważ za  chwilę wyjeżdżam i przez weekend będę w Krakowie możecie w dalszym ciągu zostawiać swoje propozycje a ja po powrocie podam  listę zwycięzców.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z  ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Gotowanie pod gruszą

Składniki na zaczyn

  • 1 g świeżych drożdży
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 150 g wody

Składniki na ciasto właściwe:

  •  200 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 7 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren dyni
  • 10 g sezamu
  • 10 g siemienia lnianego

Wymieszać składniki zaczynu, odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki (u mnie ok 16 godzin). Następnego rozpuścić drożdże w wodzie, dodać do zaczynu. Wyrabiać dodając mąkę, sól oraz ziarna. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej otrębami keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę aż ciasto wypełni foremkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 30 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów