Chleb orkiszowy ubijany

Chleb orkiszowy ubijany

Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas leci niesamowicie szybko, mam ważenie, że co dopiero witaliśmy Nowy Rok, a tu już przyszła pora na „Lutową Piekarnię” jak co miesiąc prowadzoną przez Amber z kuchennymi drzwiami. Jak w prawie każdym miesiącu, zachwyciłam się kolejną propozycją wspólnego wypieku. Dawno nie piekłam orkiszowego chleba, a przepis na jego wersję ubijaną bardzo mnie zainteresował.

Chodzi o to, aby drożdżowe ciasto orkiszowe wyrabiać mikserem niczym bitą śmietanę, czyli trzepaczką, a nie hakiem. Tak ubite ciasto wkładamy na noc do lodówki, rano doprowadzamy do temperatury pokojowej, skręcamy jak warkocz i zostawiamy do wyrośnięcia.

W oryginalnym przepisie znajdowała się głównie mąką orkiszowa jasna oraz skromny dodatek orkiszowej pełnoziarnistej. Tak się złożyło, że tej pierwszej nie mogłam nigdzie kupić, więc użyłam samej mąki pełnoziarnistej. Chleb upiekłam z połowy proporcji i jestem bardzo zadowolona, wizualnie wygląda całkiem rustykalnie, a smakowo również przypadł mi do gustu.

Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie i przepraszam, że czasem nie mam czasu skomentować wszystkich wypieków!

A razem ze mną piekli:

Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Krzywa kromeczka
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlive

Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 2 ocen

Chleb orkiszowy ubijany Autor: Tosia

Składniki
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć również 420 g mąki orkiszowej jasnej oraz 80 g mąki orkiszowej razowej)
  • 5 g suszonych drożdży
  • 10 g soli
  • 400 g wody
  • kilka łyżek mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej do podsypania

Instrukcja
  1. Wieczorem:
  2. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i ubijamy ciasto na wysokich obrotach miksera końcówką jak do ubijania białek (ewentualnie hak), do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Miskę starannie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia:
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do ocieplenia przed dalszym formowaniem.
  5. Kładziemy ciasto na oprószonym mąką blacie (jasną mąką orkiszową lub odrobiną pszennej). Dzielimy ciasto na dwie części.
  6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą dwa paski w warkocz.
  7. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni w termoobiegu. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany lub spryskujemy ścianki wodą.
  9. Zsuwamy bochenek na rozgrzaną blachę w piekarniku lub wkładamy blachę na której wyrastał.
  10. Po 5 minutach pieczenia, obniżamy temperaturę do 210 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
  11. Upieczony chleb studzimy na kratce.

3.1.09

3.1.09

Kategorie przepisów