Chleb na zakwasie z pestkami dyni

Chleb na zakwasie z pestkami dyni

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca skórka, wilgotny wierzch - pycha :-) choć powiem że trochę się o niego bałam bo jak wyrósł i wyłożyłam na nagrzany kamień ... to wysiadła prąd po jakiś 15 minutach :-( ale na szczęście udało się prąd wrócił i chlebek został uratowany hura :-)

  • 140 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmianego dzień wcześniej )
  • 320 g wody
  • 2 łyżki oleju z ryżowego  
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  •  garść pestek dyni
  • 8 g soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Zakwas aktywny wymieszać z ciepłą woda dodać drożdże i łyżkę brązowego cukru, oraz oliwę i odstawić na pół godzinki.

Po tym czasie dodać mąki i wyrobić ciasto ok 10 minut. Następnie przełożyć do miski i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Gdy chleb podwoił swoją objętość przerobić go a następnie ponownie włożyć do miski i przykryć ściereczką ( chleb będzie się trochę kleił - ręce posmarować oliwą ) Po godzinie wyrośnięty chleb znowu przerobić i uformować w bochenek, koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać na dno pestki dyni następnie wysypać mąką. - przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Gdy chleb wyrośnie włączyć piekarnik na 250 C  i włożyć kamień do pieczenia aby się nagrzał.  Łopatkę do zsuwania chleba obsypać mąką następnie koszyk odwrócić do góry dnem i wyłożyć chleb - zsunąć na kamień i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 C  i piec jeszcze ok 40 minut, wystudzić na kratce.

Smacznego

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pestkami dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów