CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM

CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM
Kolejny przepis na chleb - tym razem na bazie rozczynu drożdżowo-ziemniaczanego. Przepis zaczerpnęłam z książki Upiecz swój chleb, jest to dość mocno zmodyfikowany przepis na Niemiecki chleb razowy.

Chleb jest lekko wilgotny z chrupiąca skórką. Pyszny...

Zdjęcie - CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb za zaczynie z ziemniakami - Laura
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 30 dkg ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 dkg drożdży
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zdjęcie - CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bąbelkujący zaczyn ziemniaczany - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 dkg mąki kukurydzianej
  • 15 dkg mąki żytniej
  • łyżka soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 szklanka dodatków: sezamu, siemienia lnianego, słoneczniku, ziaren dyni, płatków owsianych, otrębów (może być mieszanka lub jeden ze składników)
  • olej i płatki owsiane do posmarowania i wysypania formy
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać rozczyn i maślankę i wyrobić ciasto.

Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem i wysypanej płatkami formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Kategorie przepisów