Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 50 minut

 

W tym tygodniu, powakacyjnie,  rozpoczyna się akcja Wypiekanie na śniadanie. Bardzo lubię wspólne pieczenie dlatego gdy pojawiła się propozycja prostego chleba na owsiance nie mogłam jej zignorować. Chleb na drożdżach, więc teoretycznie ten łatwiejszy, lekko słodki od miodu, wilgotny od owsianki. Bardzo smaczny. Najlepiej pasuje do sera i konfitury.

Ten sam chleb piekły :

Bożena

Różowa kuchnia

Ala

Kuchareczka Agusia

Naturalna kuchnia

Dorota

Marta

Danusia

 

 

Składniki

Instrukcja;

Mąkę wymieszać z drożdżami.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Natychmiast dodać do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać mleko.

Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodać  owsiankę i wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiać przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawić do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Wymarować masłem i wysypać otrębami  foremki. Ciasto lekko spłaszczyć zwilżonymi dłońmi i wyłożyć do foremek, ja wyłożyłam do jednej foremki o wym. 14x37 cm. Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta w foremkach i posypać ziarnami, ja użyłam płatków i czarnuszki. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepać posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawić foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsunąć chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i piec przez ok. 50 - 60 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chleb na owsiance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów