Chleb... mój ulubiony....

Chleb... mój ulubiony....



Zdjęcie - Chleb... mój ulubiony.... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie wykonał fotograf Mariusz Rymanowski


Ten chleb jest moim ulubionym. No, powiedzmy szczerze, jednym z kilku moich ulubionych. Takich, do których wracam regularnie i zwykle zjadam nie dzieląc się z Rodziną. O kilka kromek za dużo. Z masłem. Z pastą. Ze smarowidłem.... Maczany w jajku na miękko....
Żytni chleb na kanapki: /przepis z tej strony/

Starter: 5 łyżek zakwasu żytniego, 220 g mąkiżytniej razowej (typ 2000) 170 wody
Wymieszać i zostawić dokładnie przykryte folią spożywczą na 12-24 godzin.
Zaczyn: 230 g mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki soli 170 g maślanki.
Wymieszać i zostawić na 4 - 8 godzin, szczelnie przykryte folią spożywczą.
Starter i zaczyn zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Następnie wszystko przekładamy do jednej sporej miski, dodajemy do nich: 60 g mąki pszennej razowej, niepełną łyżeczkę soli, 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant, 2 łyżki miodu, 2 łyżki miękkiego masła, 1 niezbyt duża cebula, bardzo drobno posiekana, 2 łyżeczki ziaren kminku.
Wszystko dokładnie wyrobić, ciasto ma być gładkie i niezbyt klejące. W razie problemów można wyjąć na omączony blat i chwilę wyrabiać. Ja wrzucam wszystko do maszyny do wyrabiania chleba i włączam program ciasto, w razie potrzeby podsypuję nieco mąki pszennej lub pszennej razowej. Ostawić na 1 godzinę, aby ciasto nieco podrosło.
Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej oraz wysypanej mąką lub otrębami formy keksowej. Osobiście często piekę ten chleb w garnku rzymskim.
Chleb należy piec w 220 stopniach przez około 40 minut. Jeśli pieczemy w garnku glinianym, należy wstawić chleb do zimnego piekarnika i do czasu pieczenia dodać czas nagrzania się piekarnika. Oczywiście w takim przypadku ważna jest kwestia znajomości własnego piekarnika. I nie mam tu na myśli jego nowości czy dodatkowych funkcji, lecz możliwości nagrzania odpowiedniej temperatury. U mnie zwykle piekę chleby w nieco wyższej temperaturze, aniżeli zalecają przepisy.
Chleb przed pokrojeniem dokładnie studzimy.


Zdjęcie - Chleb... mój ulubiony.... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego :))

Kategorie przepisów