Chleb mleczny z sezamem

Chleb mleczny z sezamem

Chleb to niekonczacy sie temat,mamy go w domu codziennie i chodzi o to ,aby za kazdym razem dostarczal nam nie tylko energi ale byl smaczny i zdrowy.

Dlatego tez ,dzisiaj postanowilam ,ze upieke chlebek na mleku z dodatkiem sezamu i nasion lnu.

W domu pachnie pięknie a chlebek wyszedl bardzo smaczny,wystarczy polac go miodem lub polożyc kawalek szynki i kolacja lub śniadanko gotowe.

Zapraszam!

Zdjęcie - Chleb mleczny z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb mleczny z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb mleczny z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb mleczny z sezamem

.350 gr maki "semola"

.200 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka cukru

.1 i 1/2 szklanki mleka

.3 lyzki oleju roslinnego

.3 lyzki sezamu

.2 lyzki siemienia lnianego

 

Wykonanie

Do miski przesiewamy obie maki,dodajemy sol ,nasiona sezamu i siemienia lnianego- mieszamy.

Do 1/2 szklanki letniego mleka wkladamy pokruszone drozdze,dodajemy 2 lyzki maki pszennej,cukier i wszystko dokladnie mieszamy.

Szklanke z zaczynem umieszczamy w dolku w z maki,okrywamy i odstawiamy na 1/2 godz.

Zaczyn wlewamy do dolka z maki,dodajemy olej,pozostale mleko ( letnie! ) i wyrabiamy ciasto najpierw w misce potem przekladamy na deske i ponownie wyrabiamy ok.10 min.

Miske z kula ciasta okrywamy folia spozywcza,potem sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 2 godz.

Ciasto po tym czasie ponownie przekladamy na deske i wyrabiamy.

Z ciasta formujemy owalny ksztalt ,przenosimy na blaszke posypana maka i ponownie pozostawiamy do wyrasatania na 30 min.

Ciasto spryskujemy woda,posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC i pieczemy przez 30 min.

Smacznego!

Kategorie przepisów