Chleb miodowo-musztardowy

Chleb miodowo-musztardowy

Zdjęcie - Chleb miodowo-musztardowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracje kulinarne mogą pojawić się w każdym niespodziewanym momencie. Niedawno Śliwka wróciła z wakacji w Szwecji, w ramach małego prezentu z podróży przywiozła mi szwedzką lekko słodkawą musztardę. Jako, że moim ulubionym sosem, który często robię do mięsa czy sałatek jest dressing miodowo-musztardowy to od razu zakochałam się też w smaku tej musztardy.

Wyciskając (z tubki) na palec odrobinę nowej musztardy nabrałam ochotę na kanapkę, którą lubiłam jeść gdy byłam młodsza. Właściwie trudno nazwać to kanapką, to po prostu kromka chleba z musztardą, a musztarda miodowa o gęstej konsystencji przypominającej miód wyglądała na taką co się świetnie do tego nada.

I właśnie wtedy mnie olśniło i postanowiłam upiec chleb musztardowo-miodowy. Dodatek miodu i musztardy jest dosyć skromny, dlatego chlebek nie ma „agresywnego” smaku, jest delikatny i świetnie komponuje się z kanapkami z dodatkiem musztardy.

Zdjęcie - Chleb miodowo-musztardowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb miodowo-musztardowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb miodowo-musztardowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb miodowo-musztardowy Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 1 Składniki
  • 520 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 220 ml letniej wody
  • 2 czubate łyżki musztardy (u mnie dijon)
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z solą i drożdżami. Robimy wgłębienie i dodajemy musztardę oraz miód. Mieszamy delikatnie składniki.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto, po ok. 8 minutach ciasto będzie elastyczne i odpowiednio wyrobione. Kulę z ciasta umieszczamy w misie i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Kładziemy go na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 45 minut.
  4. Po tym czasie chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
  5. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy z blaszki na kuchenną kratkę i studzimy.
2.2.8

Kategorie przepisów