Chleb jogurtowy na zakwasie pszennym

Chleb jogurtowy na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb jogurtowy na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakwas pszenny nie był stałym mieszkańcem mojej lodówki do niedawna. Ostatnio jednak bardzo się do niego przyzwyczaiłam i nie mogę przestać na nim piec. Nawet drożdżowe wypieki wzbogacam lekko o jego dodatek, aby nabrały wyrazistości.

Dzięki zakwasowi chleb jest niezwykle delikatny i utrzymuje świeżość kilka dni dłużej niż tradycyjny chleb na drożdżach. Pszenny zakwas nie ma też typowego, wyczuwalnego kwaśnego smaku, charakterystycznego dla chleba na zakwasie żytnim. Dla mnie jest po prostu perfekcyjny!

Zdjęcie - Chleb jogurtowy na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niemałą rolę w miękkości i delikatności miąższu odegrał też jogurt. To naprawdę świetny dodatek do bochenka. Spróbujcie sami!

Chleb jogurtowy na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 5 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 400 g maki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli.

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki, wymieszaj rękami, aby stworzyły jednolite ciasto i uformuj z ciasta kulę.
  2. Jeśli posiadasz koszyk do pieczenia wyłóż go folią do żywności, obsyp mąką i wstaw ciasto.
  3. Jeśli nie masz koszyka, po prostu uformuj z ciasta kulę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Odstaw na ok. 5-6 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera).
  5. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Jeśli używałeś/aś koszyka, połóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia do góry nogami na koszyku, przewróć, aby wyjąć ciasto z koszyka. Odklej folię i wsadź do piekarnika.
  7. Jeśli nie używałeś koszyka, po prostu wsadź blachę do piekarnika.
  8. Piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów