Chleb jarmużowy na zakwasie

Chleb jarmużowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przypuszczam, że nie jestem osamotniona w tej tęsknocie, ale po cichu marzę już o wiośnie. Nie chodzi tylko fakt, że za oknami jest bardziej szaro niż biało, ale także o sezonowe produkty, które w mojej kuchni odgrywają spore znaczenie. Na szczęście na zimowych straganach też można znaleźć ciekawe warzywa, o którym zapominamy late np. jarmuż.

Z jarmużu najchętniej robię pesto, czasem zawiera ziarna i parmezan, a czasem tylko czosnek, oliwę i sok z cytryny. Takie pesto jem na kanapce, albo dodaję do makaronów, ale dzisiaj postanowiłam przemycić do ciasta chlebowego na żytnim zakwasie. I wyszedł z tego zielonkawy bochenek pełen smaku.

Zdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb jarmużowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb jarmużowy na zakwasie Autor: Tosia i Sliwka

Składniki
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Pasta jarmużowa:
  • 100 g jarmużu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy, aktywny zakwas, pesto jarmużowe, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut. Gdy będzie elastyczne, zostawiamy je w misie na godzinę. Przykrywamy folią spożywczą, gazą lub ściereczką.
  2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i przenosimy ponownie do misy na jeszcze godzinę.
  3. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do posypanego mąką koszyka (lub wyłożonego dodatkowo ściereczką) i zostawiamy na 2,5-3 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Przerzucamy chleb na blachę, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy jeszcze 27-30 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
  7. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów