Chleb jabłkowy

Chleb jabłkowy

Zdjęcie - Chleb jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto przepis nowy na jesienny chleb jabłkowy. Być może będziecie w szoku, bo zamiast wody do ciasta dodałam jabłkowego soku. Jabłka kawałeczki znajdziecie też w miąższu każdej kromeczki.

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. letnia woda - 100 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
  5. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  6. jabłko - 1 szt.
  7. soku jabłkowego - 250 ml

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, pokrojone w kostkę jabłko (zostawiamy plaster do ozdoby), sól. W rondlu podgrzewamy sok z rozcieńczony wodą. Wlewamy letnią wodę z sokiem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą, przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy jabłkiem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
3. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Chleb jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów