Chleb jabłkowo - owsiany na zakwasie

Chleb jabłkowo - owsiany na zakwasie
Ten chleb już jakiś czas temu zwrócił moją uwagę. Widziałam go na kilku polskich blogach, jednak kiedy zobaczyłam go na tej hiszpańskiej stronie, powiedziałam sobie: Teraz.
W kilku miejscach w sieci czytałam, że w przepisie podana jest za duża ilość wody. Faktycznie - jeśli doda się wszystkie składniki tak jak w przepisie z ciasta nie da się uformować bochenka. Ja piekę swoje chleby w foremkach silikonowych więc nie przeszkadza mi zbyt rzadkie ciasto i postanowiłam zachować podana ilość wody.
Co mogę powiedzieć już po upieczeniu...? To na pewno nie był ostatni raz. Ten chleb jest rewelacyjny! Mocno porowaty, wilgotny, o słodko-kwaśnym posmaku. Następnym razem minimalnie spróbuję zmniejszyć ilość wody.
Chleb według receptury Dana Leparda z pewnymi modyfikacjami.
Zdjęcie - CHLEB JABŁKOWO-OWSIANY NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb na zakwasie z jabłkami i płatkami owsianymi - Laura SKŁADNIKI: (u mnie podwójna porcja)
  • 15 dkg płatków owsianych zwykłych (ewentualnie górskie)
  • 200 ml wody (do zalania płatków owsianych)
  • 30 dkg startych jabłek (tarka jak na placki ziemniaczane)
  • 20 dkg zakwasu pszennego*
  • 5 g świeżych drożdży
  • 140 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 10 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
* ja wykorzystałam zakwas żytni - dokarmiłam go na 10 godzin przed pieczeniem chleba mąką pszenną pełnoziarnistą Płatki owsiane zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilkanaście minut.

Drożdże wymieszać z miodem i letnią wodą. Do lekko przestudzonych płatków dodać drożdże i starte jabłka, dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas, obie mąki i sól.

Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, wstawić do piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec około 45 minut.

Wystudzić na kratce.

Kategorie przepisów