Chleb curry z ryżem

Chleb curry z ryżem

Zdjęcie - Chleb curry z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie część z was nie wie, że dostępna w sklepach żółta przyprawa „curry”, do której z biegiem lat przyzwyczailiśmy nasze podniebienia nie ma nic wspólnego z prawdziwym indyjskim curry. Tego typu proszek jest spopularyzowany jedynie w krajach „zachodnich”, aby imitować intensywny smak indyjskie curry.

Zdjęcie - Chleb curry z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na prawdziwe curry składa się mnóstwo aromatycznych przypraw i świeżych dodatków. W większości jednak trudno dostępnych w Polsce, ale to bardzo się zmieniło ostatnimi laty. Uwielbiam mieszać te aromaty i tworzyć proste, ale orientalne danie jednogarnkowe. Jednak muszę z ręką na sercu przyznać się, że przepadam również za tym zachodnim substytutem:)

Zdjęcie - Chleb curry z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby mój chleb był aromatyczny dodałam dzisiaj wspomniany proszek do ciasta. Nie dość, że dodaje mu ciekawego, żółtego koloru, świetnie wpłynął na smak. Oprócz tego chciałam, aby miąższ był odrobinę cięższy, co osiągnęłam przez dodanie gotowanego ryżu. Podgrzana w tosterze kromka takiego bochenka wywołuje uśmiech na twarzy:)

Chleb curry z ryżem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 100 g ugotowanego białego ryżu
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przełóż do miseczki i daj mu ostygnąć.
  2. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i przyprawę curry. Dodaj ryż i wymieszaj.
  3. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i w miarę dolewania zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczna konsystencję i nie będzie się lepić do rąk.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Włóż ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1 godzinę.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat, zagnieć, uformuj z niego okrągły bochenek i wsadź do góry nogami do oprószonego mąką kosza do wyrastania (jeśli nie masz kosza, po prostu ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką).
  7. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 1 godzinę.
  8. Przed końcem czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Bezpośrednio przed pieczeniem przyłóż blachę do góry nogami do kosza, obróć i delikatnie przetransportuj w ten sposób chleb z kosza na blachę.
  10. Wsadź blachę do piekarnika i piecz chleb ok. 30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów