Chleb cebulowy z curry

Chleb cebulowy z curry

Zdjęcie - Chleb cebulowy z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z wyglądu nie jest to najpiękniejszy chleb jaki upiekłam, być może dlatego, że zarumieniona skórka mocno kontrastuje z żółtym miąższem chleba. Innym powodem może być okrągła forma, którą wybrałam, ponieważ pasowała mi do wizji tego wypieku.

Inspirowałam się przy wypieku chleba cebulowego Kuchnią Dalekiego Wschodu. Jestem wielką fanką azjatyckich smaków i chętnie eksperymentuje także z tymi smakami piekąc chleby.

Niestety nie mogłam się nacieszyć jego smakiem zbyt długo, ponieważ został on zjedzony przez moich gości z prędkością światła. Nie dość, że mi go zjedzono i załapałam się tylko na jedną kromkę, to jeszcze domagano się następnego!

Nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć wypiek, bo w smaku to zdecydowanie mistrz.

A skąd ten żółtawy kolor miąższu chleba? Pochodzi z pasty curry, którą postanowiłam przygotować sama, zamiast używac gotowej ze słoika.

Taką pastę bardzo łatwo zrobić jako bazę do innych potraw, a w tym przypadku chleba. Wystarczy czosnek, imbir, chilli, kumin i oczywiście nadająca paście koloru przyprawa kurkuma :)

Zdjęcie - Chleb cebulowy z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb cebulowy z curry 1.0 z 1 ocen Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 2 hours 30 mins Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250 g cebuli (ok. 3-4 sztuki) + szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 300-350 ml letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki wody
  • garść świeżej pietruszki
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od cebuli: Obieramy ją z łupin i kroimy w piórka (na pół, a następnie siekamy w plasterki).
  2. Dalej przygotowujemy pastę curry: Do wysokiego naczynia wrzucamy posiekany czosnek, obrany korzeń imbiru, papryczkę chilli. Dodajemy kumin, 3 łyżki wody, a także kurkumę.
  3. Składniki miksujemy za pomocą blendera na pastę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy przez 2 minuty cebulkę, przyprawiamy ją szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki utworzonej pasty i dusimy w niej cebulę przez kolejne 3 minuty.
  5. Podsmażoną cebulę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przekładamy do miseczki, aby ostygła.
  6. W misie łączymy mąkę z drożdzami, solą i cukrem.
  7. Drewnianą łyżką lub za pomocą miskera zaczynamy mieszać mąkę z innymi składnikami, dolewając 100 ml letniej wody.
  8. Następnie dodajemy cebulę z curry i dalej wyrabiamy.
  9. W ostatnim etapie dolewamy pozostałe 200-250 ml letniej wody, cały czas wyrabiając ciasto.
  10. Powinno ono osiągnąć lepką konsystencję gęstej śmietany. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
  11. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (np. tortownicy lub keksówki) wysmarowanej masłem. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  12. Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 30 minut. W tym czasie chleb powinien się zarumienić, a po włożeniu patyczka w chleb ma on pozostać suchy.
  13. Upieczony chleb wyciągamy z formy i piekarnika, studzimy przed podaniem.
2.2.8


Kategorie przepisów