Chleb bezglutenowy na drożdżach

Chleb bezglutenowy na drożdżach



Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dawno nie było tu przepisu na chleb. To nie oznacza, że już ich nie piekę w domu . Piekę nieustannie od ponad trzech lat. I o chlebie ze sklepu nikt nawet nie chce słyszeć. Ale to jest chleb dla domowników. Mój organizm się zbuntował i nie toleruje już glutenu. Musiałam więc siłą rzeczy znaleźć jakiś przepis na chleb dla siebie. Po miesiącu na waflach ryżowych i przetestowaniu wielu przepisów na chleb bezglutenowy straciłam już nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mogła się rozkoszować kromką świeżo upieczonego chleba z masełkiem. Aż tu przypadkiem trafiłam na świetny przepis. Od razu wypróbowałam i tym razem się nie zawiodłam. Chleb jest doskonale wyrośnięty, trudno poznać, że to bezglutenowy. Wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Nie wymaga żadnych robotów do wyrabiania ciasta i długiego wyrastania. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i gotowe. Dokonałam w nim pewnych modyfikacji, ale zanim o nich napiszę chcę serdecznie podziękować autorce tego przepisu Ani z bloga „Kuchnia w wersji light” za ten świetny przepis, oraz Olimpii z bloga „Pomysłowe pieczenie” za pomysł z podprażaniem mąki jaglanej. Do tej pory unikałam jej ze względu na tę specyficzną goryczkę jaką posiada. Uprażona na suchej patelni traci ją.
Moje modyfikacje polegają na zrobieniu wcześniej tzw. namoczki z siemienia lnianego i płatków owsianych co moim zdaniem poprawia kleistość chleba. Dodałam też, jak już wyżej wspomniałam, mąkę jaglaną. W wyniku tego wyszło mi trochę więcej ciasta i piekłam w związku z tym w większej foremce.”
Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb bezglutenowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb bezglutenowy
(inspiracja )
Składniki na jedna formę keksową o wym. 30x11cm
Namoczka:
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
150ml wrzącej wody

Ciasto właściwe:
250g mąki gryczanej
100g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
100g mąki ryżowej
50g mąki jaglanej
garść pestek słonecznika
garść pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500ml letniej wody

W niedużej miseczce wymieszać siemię lniane z płatkami owsianymi. Zalać wrzącą wodą i zostawić do wystudzenia.
Mąkę jaglaną podprażyć na suchej patelni aby pozbyła się swojej specyficznej goryczki (tak jak się praży płatki migdałowe). Wystudzić.

Do garnuszka wkruszyć drożdże. Dodać cukier i 100ml letniej wody. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
W dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Dodać namoczę i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić ciasto na 20 minut przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem prostokątnej foremki. Ponownie odstawić na 25 minut przykryte ściereczką. Ciasto ma lejącą konsystencję, ale takie powinno być.
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Piec 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów