Chiny: Kurczak z imbirem

Chiny: Kurczak z imbirem
Zdjęcie - Chiny: Kurczak z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny przepis z mojej ostatnio ulubionej książki "Magiczne pałeczki ..." :)
Tym razem trochę bardziej ostro (udrażnia nos, każdy może zacząć pociągać nosem). Smak ciekawy, aczkolwiek można jakoś ulepszyć :)

Podobno imbir jest świetnym afrodyzjakiem.

Składniki
3 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży kawałek imbiru
1 łyżka stołowa cukru pudru
2 łyżki stołowe sosu sojowego.
olej
sól


Sposób przyrządzenia

Pokrój
  • piersi w mniejsze kawałki (plastry/paski),
  • cebulę na cienkie plasterki,
  • marchewkę i imbir (po obraniu) w cienkie zapałki.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć rozgnieciony (wyciśnięty) czosnek, cebulę i imbir. Usmaż, następnie dodaj kurczaka. Podczas smażenia staranie rozdziel kurczaka i wymieszaj z resztą składnikó. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj marchew i zamieszaj. Wsyp sól, cukier i zamieszaj delikatnie - aby cukier się skarmelizował. Następnie wlej małą szklankę wody i sos sojowy. Posmakuj i dopraw do smaku.

Podawaj z białym ryżem.

Smacznego!

Kategorie przepisów