Chińska zupa cebulowa z jajkiem

Chińska zupa cebulowa z  jajkiem

Zupy cebulowe są zaskakująco proste a zarazem pyszne. Uwielbiam najprostszą polską cebulankę,  pożywną z ziemniakami i kiełbasą, albo kremową z dodatkiem smietany. Pyszna i nietypowa jest taka zupa z dodatkiem kiełbasy, grzanek i...ziaren słonecznika. Natomiast chińska z jajkiem kojarzy mi sie z ...dzieciństwem, naprawdę:)) Przywodzi mi na myśl cebulnicę, czyli mnóstwo uduszonej cebuli z dodatkiem jajka. Polecam!

Zdjęcie - Chińska zupa cebulowa z  jajkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

4 średnie cebule

2 roztrzepane jajka

1 litr rosołu

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki pieprzu

sól

1 cebula dymka

na zasmażkę:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki kukurydzianej

 

Roztopić masło w garnku o grubym dnie, dodać mąkę kukurydzianą i smażyć, aż zasmażka zbrązowieje. zalać ją rosołem. zagotować, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, sos sojowy, sól, pieprz, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1/2 godziny. wyłączyć gaz, wlać okrężnym ruchem jajka, poczekać 5 sekund, zamieszać energicznie. Drobno posiekać dymke, posypać nią zupę już rozlaną na talerzu i podawać.

Smacznego;-)


Kategorie przepisów