Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem

Chinkali, czyli słynne pierożki w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Faszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi! Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwytać je w palce (trzymać za czubek na szczycie pierożka), wgryźć się w niego, wypić cały płyn znajdujący się w środku, a następnie skonsumować resztę. Tylko tym sposobem poznacie prawdziwy smak chinkali!


Zdjęcie - Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka soli
300 ml gorącej wody
1 łyżka oleju


Farsz:
500 g mielonej wołowiny
1 cebula, drobno pokrojona
250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:Zagniatamy ciasto na pierogi: w mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę z solą i wodą, na koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
W dużej misce mieszamy składniki farszu: mięso, cebulę, czosnek, przyprawy i stopniowo dodajemy rosół.
Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 2 mm, wycinamy duże koła o średnicy 12-13 cm. Na kółkach z ciasta układamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy w kształt sakiewek. Jest na to kilka sposobów, ale najbardziej tradycyjny to taki, w którym robi się małą zakładkę na brzegu ciasta i dokleja do niej kolejne zakładki. Na szczycie pierożka powinien powstać czubek, za który będzie można go chwycić i zjeść.
Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Po wrzuceniu do wody czekamy aż wypłyną na powierzchnię i zmniejszamy ogień tak, aby woda lekko "mrugała". Chinkali gotujemy około 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Zdjęcie - Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów