Charlotte Royal z kremem bawarskim

Charlotte Royal z kremem bawarskim
  • Składniki :
  • Rolada:
  • - jajka - 3 szt
  • - mąka - 70 g
  • - cukier - 70 g
  • - dżem brzoskwiniowy - 50 g
  • - powidła śliwkowe - 50 g
  • Krem bawarski:
  • - mleko - 125 ml
  • - żółtko - 1 duże
  • - cukier - 30 g
  • - cukier wanilinowy - 1 op
  • - śmietana 36 % - 125 ml
  • - żelatyna - 3 łyżki

Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!

Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego , waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach!

Wygląda bardzo skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie cierpliwości i precyzji!

Zdjęcie - Charlotte Royal z kremem bawarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Rolada :

Rozgrzewamy piekarnik do 220C.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę.

Ubijamy pianę z białek.

Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia.

Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach.

Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.

Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami.

Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą ściereczki ).

Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.

Po wyjęciu kroimy na plasterki.

Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden obok drugiego ).

Kilka roladek zostawiamy – posłużą nam one do przykrycia góry po wlaniu kremu!

Wkładamy do lodówki.

Krem bawarski:

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Mleko gotujemy z cukrem wanilinowym , a ciągle mieszając, powoli wlewamy do żółtek gorące mleko.

Przelewamy całość do garnka i ciągle mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.

Krem nie może się zagotować!!!

Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Gdy krem zacznie się ścinać, mieszamy go delikatnie z ubitą śmietanką.

Całość:

Przygotowany krem wlewamy do misy z roladkami wypełniając całą wolną przestrzeń.

Wierzch wyrównujemy i przykrywamy pozostawionymi roladkami.

Odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje na około 3-4 godziny.

Zdjęcie - Charlotte Royal z kremem bawarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów