Charlotte malinowa

Charlotte malinowa

Zdjęcie - Charlotte malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Charlotte to banalny i szybki w przygotowaniu deser, który sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Jako że to ciasto nie wymaga pieczenia, wprost nie może się nie udać. Przygotowanie Charlotte zajmuje około 15 minut. Wystarczy umiejętnie ułożyć biszkopty, ubić kremówkę i wymieszać z owocowym musem. Reszta to oczekiwanie, aż krem stężeje. Ale na pocieszenie powiem Wam, że nawet to nie trwa długoa, bo zimna kremówka bardzo szybko się wiąże i już nawet po godzinie możemy się cieszyć tym wspaniałym deserem. Przygotowanie Charlotte z malinami gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy! Ten pyszny deser z pewnością będzie idealnym prezentem. ;)
Zdjęcie - Charlotte malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18-20 cm
Krem malinowy:

  • 300 g malin*
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny




Malinowa galaretka:
  • 200 g malin*
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers
  • 200 g malin
  • młode listki mięty

* PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée.
Bitą śmietanę ubij na sztywno razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Kilka łyżek kremu odstaw i pozostaw do dekoracji. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj powoli malinowe purée.
Foremkę z wyjmowanym dnem wyłóż od spodu folią spożywczą. Biszkoptom przytnij końcówki, aby równo stały, a następnie wyłóż nimi boki formy. Wlej gotowy krem i wstaw do lodówki aż nieco stężeje (około 30 minut).
Malinowa galaretka Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée. Gotową galaretkę wylej na stężały krem. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kolejne pół godziny do godziny.
Gdy galaretka stężeje wierzch deseru ozdób malinami i bitą śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Między maliny możesz dodatkowo poukładać listki mięty.
*Maliny do kremu i galaretki mogą być mrożone. Wystarczy je rozmrozić przed zmiksowaniem. Jeśli dodatkowo będą zimne, galaretka zsiądzie się prawie natychmiast.
*

Zdjęcie - Charlotte malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Charlotte malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Charlotte malinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów