Chałka z makiem

Chałka z makiem

Miałam bardzo długą przerwę w pieczeniu chałek i bułeczek ( o chlebie już nie wspomnę...). Są to wypieki, których przygotowanie wymaga trochę czasu, a tego ciągle mi brak. Gdy zobaczyłam u Majanki przepis na chałkę z makiem, twardo postanowiłam, że w najbliższym czasie też taką upiekę.

Przepis różni się nieco od tych, które miałam okazję testować do tej pory. Przede wszystkim nie jest to chałka maślana - zamiast masła do ciasta dodaje się olej. No i smak ma zdecydowanie wytrawny - niewiele w niej cukru, za to dość dużo soli ( oczywiście jak na chałkę :) ). Dzięki temu pasuje do niej i żółty ser , i dżem :)

W oryginalnym przepisie Tatter jest mowa o trzech chałkach - ja ( tak jak Majanka ) zrobiłam 1 dużą chałkę z połowy podanych składników.

 

Zdjęcie - Chałka z makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 330 g białej mąki pszennej wysokoglutenowej
  • 670 g białej mąki pszennej chlebowej
  • 55 g cukru
  • 75 g żółtek
  • 140 g jajek
  • 75 g oleju
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżeczki suchego maku

do posmarowania :

  • żółtko roztrzepane z łyżką wody


Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na blat i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny , odgazowując delikatnie po 1 godzinie.

Następnie podzielić ciasto na 9 kawałków [u mnie 3 - robiłam z połowy porcji], ukształtować lekkie kule i zostawić je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utoczyć wałek, a z wałków zapleść warkocze (każdy z 3 wałków). Ułożyć na naoliwionej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez ok. 20 minut. Po 15 minutach pieczenia wyjąć chałkę z piekarnika , posmarować jeszcze raz żółtkiem z wodą i z powrotem wstawić do piekarnika.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Chałka z makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów