Chałka Szwajcarska (Swiss Braid)

Chałka Szwajcarska (Swiss Braid)

Od typowych chałek różni się tym , że jest bez cukru , a zamiast mleka dodaje się do niej śmietanę. Co prawda lubię kiedy chałka jest choć trochę słodka , jednak ta bardzo mi smakowała. Zresztą , dla osłody zawsze można przecież posmarować ją dżemem ;-)


Składniki:
- 350 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 łyżki ciepłej wody
- 150 ml kwaśnej śmietany (troszkę mniej niż 2/3 szkl.)
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła

Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody

Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Drożdże rozpuścić w wodzie. Śmietanę podgrzać do temp. ok.36 st.C. , wymieszać z drożdżami. W mące zrobić dołek , wlać śmietanę z drożdżami , dodać lekko ubite jajko i wszystko razem wyrobić , na końcu dodając miękkie masło. Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat i wyrabiać przez 5 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do posmarowanej olejem miski , przykryć naoliwioną folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 godziny lub do momentu , aż podwoi swoją objętość.
Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i z lekka ugnieść. Ciasto przekroić na dwie części , z każdej z nich uformować wałek o długości ok. 35 cm. Wałki ułożyć jeden na drugim , w formie krzyża (dolny pasek położyć pionowo , górny poziomo). Następnie górny koniec dolnego wałka zawinąć do dołu (kierując w prawą stronę) i uformować odwróconą literę "V" (oplatającą wałek poziomy). I teraz : koniec z prawej strony wałka poziomego oplatamy o wałek sąsiedni górą , a koniec po lewej stronie oplatamy dołem. Końce spotykające się w środku przeplatamy na przemian. Trochę ciężko to wyjaśnić , ale jakkolwiek uda się zapleść , to i tak będzie dobrze ;-)
Uformowaną chałkę przełożyć do formy , przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 st.C. Żółtko wymieszać z wodą i posmarować wyrośniętą chałkę. Piec 30 - 35 minut.

Kategorie przepisów