„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu

„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu

Nie ma to jak poranek pachnący świeżym ciastem drożdżowym. Moją „pseudochałkę” nadziałam niesamowicie smacznymi jabłkami zanurzonymi w złotym karmelu. Do tego szczypta cynamonu, porcja dobrego masła i nawet szarobury dzień za oknem wydaje się jakiś lepszy…

(Uwaga! dosypanie do ciasta garści rodzynków może przenieść do kulinarnego nieba!)

Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu

Agata, 12 stycznia 2012

Zdjęcie - „Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Drożdże umieść w misce, zalej ciepłym mlekiem z łyżką cukru i wymieszaj. Kiedy się rozpuszczą, dodaj mąkę, resztę cukru i sól. Cały czas mieszając dodaj jajka i masło. Dobrze wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, lekko natłuść (np.olejem, żeby nie przywarło do miski) i odstaw w ciepłe miejsce na ok.2 godziny-aż podwoi swoją objętość. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Przygotuj nadzienie jabłkowe.

Jabłka obierz i pokrój w ok. 1.5 cm kostkę. W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu rozpuść cukier (zrób karmel). Dorzuć jabłka, sól i wanilię oraz masło. Gotuj, aż jabłka staną się miękkie, a wszystkie składniki połączą się w gładki sos. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuść skrobię, wlej do jabłek. Doprowadź do wrzenia. Ostudź.

Kategorie przepisów