Chałka na zakwasie

Chałka na  zakwasie

Swój zakwas chlebowy wyhodowałam dość dawno, ale jakoś nie miałam okazji wykorzystac go do pieczenia chleba. Wykorzystywałam go do blinów i naleśników. Jednak całkiem niedawno zajrzałam na stronę Evenki i znalazłam tam przepis na chałką na zakwasie. Postanowiłam wypróbować, tym bardziej, że chałki nigdy dotad nie piekłam. Wyszła przepyszna, bardziej aromatyczna od zwykłej drozdżowej, mięciutka. Kilka kromek zjadłam bez zadnych dodatków, tak mi smakowała! Muszę też napisać, ze moja wyglada nieco inaczej od tej jaka upeikła Evenka. Robiłam podwójna porcję i warkocz okazał sie zbyt długi, aby upiec go w całości, więc zwinęłam go w slimaczka.

Zdjęcie - Chałka na  zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka na  zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

80g zakwasu

1/2 szklanki wody

450g mąki wysokoglutenowej

1i 1/2 łyzeczki drożdży instant

1 i 1/2 łyzeczki soli

2 duze jajka

60g miodu

1/4 szklanki oleju kukurydzianego

60g masła

na glazurę:

1/2 jajka

ew. 1 łyzeczka maku

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Jesli potrzeba skorygować ilość maki i płynów. Ciasto powinno odstawać od miski, nie powinno byc klejące, ale dać się uformować w kulę. włozyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrosniete ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartkę papieru listowego. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Następnie wstawić ciasto do lodówki na noc. Na drugi dzień wykładamy ciasto na blat (nie posypany maką), dzielimy je na 4 części i pozwalamy ciastu odpocząć ok. 20 minut. Nastepnie z każdego kawałka ciasta formujemy wałek, który za pomocą obydwu dłoni rozciągamy na długość ok. 40 cm. Wałki przy końcach powinny byc nieco cieńsze niz w srodku.

Wałki połączyc ściśle z jednego konca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości końce mocno złączyć i podwinąc. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godz.) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę najlepiej przykryć

folią. Po wyrosnięciu, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i ew. posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku (mozna na kamieniu), ok. 20 minut, jeszcze raz posmarować jakiem miejsca, które wyrosły, piec jeszcze 10 - 15 minut.

Zdjęcie - Chałka na  zakwasie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego:-)

Kategorie przepisów