Cevapcici

Cevapcici

Zdjęcie - cevapcici - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oszbosz, jakie to dobre! Zupełnie nie wiem, dlaczego zaległo zapomniane w archiwalnym kukbuku. Cevapcici można upiec w piekarniku, ale można też na grillu, i w każdej wersji jest ekstra. My najbardziej lubimy z kuskusem i ratatujem, ale zawinięte w tortillę i podane z ulubioną sałatką oraz adżiką też jest niczego sobie. O ile się lubi jagnięcinę. A jak się nie lubi, to można też zrobić cevapcici z wołowiny, czy innego mięsa, ale moim zdaniem to już nie jest to samo.

Przygotujmy:
500 g mielonej jagnięciny
małą cebulę
3 ząbki czosnku
łyżeczkę rozmarynu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki chili,
sól i pieprz - do smaku 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wyrobić i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie uformować podłużne kotlety. Piekarnik nagrzać do 165 stopni (termoobieg), wsunąć kratkę, a pod nią blachę. Kotlety ułożyć na kratce i piec 30-35 minut.

Kategorie przepisów