Cebularze

Cebularze
Zdjęcie - Cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


























Gdy odwiedzam piekarnie, aby kupić coś na szybko do przegryzienia, często zamiast oklepanej drożdżówki wybieram wytrawne wypieki. Mini pizze, paszteciki z kapustą albo cebularze. Popularne cebularze lubelskie podawane są z makiem, moja wersja jest z pieprzem kajeńskim, ponieważ lubię wolę smaki. Przepis na cebularze łatwo przeobrazić w mini pizze, smarując spód sosem pomidorowym i dodając ser. Ale zapewniam was, że cebularze są pyszne same w sobie, a to tylko propozycja na urozmaicenie przepisu :) Z proporcji wychodzi 8 cebularzy, które można zamrozić i odgrzewać jako przekąskę w ciągu dnia. Chociaż świetnie je sobie wyobrażam także jako propozycję piknikową. Gorąco polecam :)
Zdjęcie - Cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Cebularze
300 g mąki
200 ml mleka
20 g drożdży
jajko
60 g masła
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 cebule
łyżka suszonego rozmarynu
łyżeczka pieprzu cayenne
+żółtko

Drożdże rozkrusz i połącz z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuść masło z mlekiem i odczekaj aż będzie letnie. Do dużej miski wsyp mąkę z solą, dodaj letnie mleko z masłem, rozczyn i jajko. Składniki dokładnie wymieszaj, wyłóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj ok. 10 minut aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podziel je na kulki równej wielkości i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 1,5 cm. Przykryj ściereczką i odczekaj kolejne 30 minut.
Cebulę posiekaj w kostkę lub w plastry i zeszklij z dużą ilością pieprzu i rozmarynu na maśle.
Wyłóż cebulę na porcje ciasta, posyp pieprzem cayenne i posmaruj brzegi ciasta żółtkiem. Przełóż na blachę wysmarowaną oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni. Cebularze będą gotowe po ok. 20 minutach. Najlepiej smakują na ciepło :)

Tosia

Kategorie przepisów