Carska przekąska czyli bliny z kawiorem

Carska przekąska czyli bliny z kawiorem

Przypominam przepis, który na blogu pojawił się już w 2009 roku, jednak gdzieś zniknął w trakcie „przeprowadzek”. W sam raz na Wielkanoc. Zapraszam serdecznie na bliny!

Są takie potrawy, których nie jadamy codziennie. Mało kto (może oprócz Alexis…) zaczyna dzień od kieliszka szampana, świeżej ostrygi i miski kawioru.

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na nieco ekstrawagancki podwieczorek, elegancką przystawkę poprzedzającą rodzinną uroczystość.

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Urok tego dania tkwi w jego prostocie. Delikatny drożdżowy placuszek jest tylko tłem dla wyrazistego smaku kawioru, kwaśna śmietana jego uzupełnieniem, a kropla soku z cytryny kropką nad „i” idealnie dopełniającą całości.

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Carska przekąska czyli bliny z kawiorem

Agata, 27 marca 2013

Zdjęcie - Carska przekąska czyli bliny z kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozpuść w ciepłej wodzie i odstawi. Po 10 minutach zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
Ubijna sztywno pianę z białek. Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, zalej ciepłym mlekiem, starannie wymieszaj. Dodaj żółtka, stopione masło, cukier, sól oraz rozczyn. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, połącz z pianą,

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny - ma podwoić swoją objętość.
Łyżką nakładaj ciasto na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż z obu stron aż ciasto się zarumieni.
Podawaj na gorąco (po zdjęciu z patelni układamy w stos i przechowujemy owinięte w folię aluminiową w ciepłym piekarniku) z kwaśną śmietaną i kawiorem skropionym odrobiną soku z cytryny.

Kategorie przepisów