Carpaccio z buraków i sera korycińskiego

Carpaccio z buraków i sera korycińskiego
W wielu kuchniach buraki są mało popularne, nie doceniony jest ich smak, jego wartości.Jedną z moich propozycji podania buraka w formie przystawki jest carpaccio z buraka, które smakuje wybornie i zdobi stół podczas przyjęcia. Do przygotowania carpaccio z buraka z serem korycińskim wykorzystałam składniki, które oznaczone są "trzy znaki regionu". A co t znaczy są to produktu charakterystyczne dla danego regionu.
Zdjęcie - Carpaccio z buraków i sera korycińskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 buraki
  • 5 dag sera korycińskiego
  • 2 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • rukola
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku. Zdjęcie - Carpaccio z buraków i sera korycińskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy,owijamy w folię aluminiową wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy do miękkości około godzinę. Buraki studzimy, obieramy ze skórki i mandoliną tniemy na cienkie plasterki..
Sos
Olej rydzowy wymieszać z octem balsamicznym doprawić do smaku
Plastry buraków układamy na talerzu posypujemy serek korycińskim, skrapiamy sosem robimy dekoracje z młodych listów rukoli, świeżo mielonym pieprzem kolorowym

Zdjęcie - Carpaccio z buraków i sera korycińskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów