Carmel chicken

Carmel chicken
Zdjęcie - CARAMEL CHICKEN - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj coś dla młodszych smakoszy.

Składniki:

500g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
90g brązowego cukru

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch partiach po 2 minuty z każdej strony. Wyjąć z patelni i odłożyć. Zmniejszyć płomień i włożyć na patelnię posiekaną cebulę. Podsmażać przez około 5 minut, pod koniec dodać posiekany czosnek. Włożyć z powrotem kurczaka, dodać sos sojowy, wymieszać dokładnie, przykryć patelnię i gotować jeszcze przez 10 minut. Na 4 minuty przed końcem dodać cukier i zdjąć pokrywkę. Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu, aby powstający syrop dokładnie pokrył mięso kurczaka. Najlepiej podawać z ryżem i zielonymi warzywami, takimi jak fasolka szparagowa czy brokuły.

Zdjęcie - CARAMEL CHICKEN - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na podstawie przepisu Billa Grangera z książki "Bill cooks for kids"

Kategorie przepisów