Carbonara z kurkami i szparagami

Carbonara z kurkami i szparagami
Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Carbonara z kurkami i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na makaron:
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 60 ml wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki soli
na sos:
  • 500 g szparagów
  • 200 g kurek
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 cebula
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • parmezan do posypania
Przygotowanie

Makaron:

Na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz wody) i zagniatamy. Stopniowo dolewamy wodę - niecałą, jeśli nie będzie to konieczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 1 godz.


Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą z nich przepuszczamy przez maszynkę do makaronu, albo wałkujemy i kroimy na paseczki. Makaron pozostawiamy do podsuszenia na specjalnym wieszaku lub czystej ściereczce delikatnie podsypanej mąką.


Sos:

Szparagi kroimy w 2 cm kawałki. Kurki oczyszczamy.

Na patelni podgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażmy do zeszklenia. Dodajemy przyprawy i kurki.


Na osobnej patelni, w niewielkiej ilości osolonej wody, przez 3 min. gotujemy kawałki szparagów. Szparagi wyławiamy i przekładamy do miski z lodem.


Na garnku z gotującą się wodą (później wykorzystamy ją do gotowania makronu) stawiamy metalową miskę, żeby się ogrzała. Do ciepłej miski wbijamy same żółtka, dodajemy śmietanę i starty ser.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 1,5-2 min. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski z żółtkami. Makaron łączymy z kurkami i szparagami. Podajemy z parmezanem.


Porada:

Zielone szparagi nie wymagają obierania - zdrewniałe końcówki złamią się w odpowiednim miejscu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów