Calzone z pieczonymi warzywami

Calzone z pieczonymi warzywami
Przesyt świątecznymi potrawami? Może spróbujecie takiej propozycji. Pyszna, po przekrojeniu bardzo aromatyczna i nie ma nic wspólnego z rybami i kapustą :)

Calzone z pieczonymi warzywami
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 500g maki
  • 1 łyżeczka soli
Zdjęcie - calzone z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.

Nadzienie
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • tymianek
  • oliwa
Zdjęcie - calzone z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCukinię i bakłażana pokroić na plastry, paprykę na paseczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec do miękkości.

Zdjęcie - calzone z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto rozwałkować na dwa placki wielkości talerza obiadowego lub na 4 mniejsze, wyłożyć upieczone warzywa, pomidorki przekrojone na ćwiartki i porwaną na kawałki mozzarelle. Wszystko posypać tymiankiem. Skleić pierogi, zagnieść brzegi żeby nic nie wyciekło. Posmarować wierzch żółtkiem i piec 20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - calzone z pieczonymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów