Calzone z pieczarkami i kiełbasą

Calzone z pieczarkami i kiełbasą

Zdjęcie - Calzone z pieczarkami i kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam calzone czyli pizzę w kształcie pieroga. Ciasto nietrudne do zrobienia, można dawać różne nadzienia, źródło tutaj. Fajna propozycja na romantyczną kolację walentynkową, polecam!

Składniki na ciasto (8 dużych porcji):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na nadzienie:

  • około 1 kg pieczarek
  • 5 dużych cebul
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Sos pomidorowy (smaruję nim ciasto przed nałożeniem farszu):

  • 5 ząbków czosnku
  • keczup łagodny
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać sól dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem, drożdże rozetrzeć łyżką z odrobiną mąki. Podgrzać lekko mleko i wlać do mąki, dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto dokładnie rękoma. Dodać oliwę z oliwek, jeszcze raz wyrobić.  Ciasto przykryć czystą ściereczką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi powoić swoją objętość).

Kukurydzę odsączyć. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek.  Pieczarki pokroić również w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną wody, poprożyć do momentu, aż woda się wygotuje, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos pomidorowy. Keczup połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 25 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować sosem pomidorowym a na połowę każdego koła nałożyć nadzienie: kiełbasę, cebulę i pieczarki, dokładnie tak jak się to robi z pierogami. Trzeba pamiętać, żeby zostawić około 1 cm odstępu od brzegu ciasta.

Górę nadzienia posypać startym serem. Brzegi zgiąć w połowie, uformować pieroga, można pomóc sobie widelcem i przy jego pomocy połączyć brzegi ciasta.

Pizzę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zdjęcie - Calzone z pieczarkami i kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Calzone z pieczarkami i kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Calzone z pieczarkami i kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów