butter chicken

butter chicken
Zdjęcie - butter chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMoja wersja butter chicken jest wypadkową znanych mi przepisów. Tym razem zrobiłam go z filetu z indyka. Mój dwuletni miłośnik kuchni wcinał aż mu się uszy trzęsły, mimo że danie do łagodnych nie należy.
  • 0,5 kg filetu z indyka lub piersi kurczaka
  • sok z jednej limonki i trochę jej skórki
  • jogurt naturalny
  • mała śmietana 18%
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki tandoori masala
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 ziarna kardamonu
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • sól
  • chilli
Wymieszać jogurt, sok z limonki i skórkę z imbirem, czosnkiem, solą, tandoori masala i chilli. Pokroić indyka na kawałki na jeden kęs i zamarynować w jogurcie na minimum 5h. Następnie mięsko wrzucić na patelnie grillową i przesmażyć.

Zdjęcie - butter chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa drugiej patelni roztopić masło, wrzucić kardamon, goździki i cynamon i po chwili pomidory i koncentrat. Całość na wolnym ogniu odparować i dodać mięsko. Dorzucić miód, śmietanę i garam masala. Dusić ok 20 minut. Podałam z ryżem jaśminowym.

Kategorie przepisów