Burrito jalapeno

Burrito jalapeno

Dziś coś z kuchni meksykańskiej - mocne uderzenie na moje kubki smakowe :)

Jalapeno to mała, zielona (lub czerwona) papryczka o bardzo ostrym smaku, często używana w Meksyku. Kupiłam ostatnio dwa słoiki piklowanej jalapeno, a także odpowiednie przyprawy do mięsa, i przygotowałam burrito z kurczakiem, które podałam z dwiema klasycznymi salsami: jalapeno i cruda.

BTW, o nazwie potrawy, do której używamy tortilli, decyduje sposób jej zwinięcia.

Tortilla pszenna, zwinięta jak koperta, to właśnie burrito.

Składniki:

250 g mięsa z kurczaka lub indyka

marynata o smaku jalapeno

tortille

Zamarynuj mięso na kilka godzin, następnie usmaż na patelni. Nadziewaj

podgrzane tortille mięsem oraz salsą, zwijaj w koperty i podawaj.

Zdjęcie - Burrito jalapeno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Salsa jalapeno:

1 drobno posiekana cebula

2-3 ząbki czosnku, roztarte

4-6 łyżek posiekanych piklowanych papryczek jalapeno

sok z 1/2 cytryny

1/4 łyżeczki mielonego kminku

sól

Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodówce.

Salsa cruda:

2-3 dojrzałe pomidory

100 ml soku pomidorowego

3-4 roztarte ząbki czosnku

1/2 pęczka świeżej kolendry

szczypta cukru, sól

1 zielone świeże jalapeno

1/2 łyżeczki mielonego kminku

pół małego odórka

2 cebulki dymki

Drobno posiekaj pomidory, ogórka, cebulkę i paprykę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, schłódź w lodówce.

Zdjęcie - Burrito jalapeno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów