Burger grzybowy

Burger grzybowy

Zdjęcie - Burger grzybowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Dzisiaj wraz z Atinką oraz Ireną i Andrzejem zapraszam Was na pyszne, amerykańskie burgery grzybowe. Przepis pochodzi z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej-Zdroik pt. "Smak Ameryki".

Burgery te wprowadziły nas w nastrój piknikowo-grillowy, choć były przygotowane w domu, na grillowej patelni ;) Smakują wyśmienicie! Zamknęłam je w bułeczkach hamburgerowych, dodałam pomidora, liść sałaty, plasterek sera. Były po prostu rewelacyjne, bardzo polecam!

Moim współtowarzyszom dziękuję za wspaniałą, smaczną podróż do Ameryki i czekam na kolejne :)

Zdjęcie - Burger grzybowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*45 dag pieczarek

*1 cebula

*2 jajka

*4-5 łyżek bułki tartej

*3 łyżki oleju (u mnie oliwa)

*łyżka posiekanej natki pietruszki (pominęłam)

*szczypta gałki muszkatołowej

*pieprz, sól

*2 łyżki masła i 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie tylko oliwa)

*6 bułek do hamburgerów lub kromek pieczywa tostowego

 

Do przybrania: kilka liści sałaty, plasterki pomidora, ser żółty, sos tatarski, majonez, ketchup.

 

Wykonanie:

Grzyby dokładnie umyć, osuszyć, posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Dodać grzyby i mieszając smażyć dalej.

Zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z natką pietruszki i rozkłóconymi jajkami, dosypać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową.

Na patelni rozgrzać masło i olej. Masę grzybową podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować łyżką na patelni okrągłego burgera i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, podawać w bułce lub na toście. Przybrać sałatą, pomidorami, sosem tatarskim lub ketchupem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Burger grzybowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burger grzybowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów