Buraczana bagietka z rozmarynem

Buraczana bagietka z rozmarynem

Zdjęcie - Buraczana bagietka z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już nie pierwszy raz robię chleb z dodatkiem buraków. Nie chodzi tylko o to, że buraki bardzo często goszczą na moim talerzu (a goszczą, goszczą, zarówno te starsze jak i botwinka), ale również o fantastyczny kolor jaki nadają pieczywu.

Róż może wydać się niektórym kiczowaty, ja jednak w życiu stawiam na kolory i uwielbiam używać ich w kuchni. Taka różowa bagietka wywołuje uśmiech na mojej twarzy i nie mogę się nadziwić, że tak piękny kolor można uzyskać za pomocą całkowicie naturalnych składników.

Zdjęcie - Buraczana bagietka z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pokochajcie ze mną kolory! Latem jeszcze łatwiej, gdy wszystko na zewnątrz aż mieni się kolorami:)

Buraczana bagietka z rozmarynem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g startych na grubej tarce buraków
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (tylko liście)
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Zetrzyj buraki na tarce. Wrzuć je do miski razem z mąką, drożdżami, solą, rozmarynem i cukrem.
  2. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie konsystencje lepkiej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Ciasto podsyp mąką, aby myło miej klejące i uformuj z niego długi rulon, który powinien być dwa razy cieńszy nich planowana bagietka.
  4. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej. Umieść rulon przy jednej ze ścianek blachy, tak aby blokowała rozrastanie się. Z drugiej strony zablokuj ciasto zrolowaną szmatką.
  5. Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aż bagietka znacznie urośnie do góry.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wyjmij ściereczkę i wstaw bagietkę do piekarnika na 20 min, aż po wsadzeniu w nią wykałaczki, do wykałaczki nie przyklei się ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów