Bułki szwedki

Bułki szwedki

Zdjęcie - Bułki szwedki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z bułkami szwedkami łączy się bardzo zabawna historia. Otóż znam pewnego bardzo młodego Szweda, który jest ich wielkim wielbicielem. Za każdym razem, gdy przyjeżdża do Polski zajada się nimi o każdej porze dnia. Wnioskując po nazwie, chyba powinno być na odwrót, choć kto wie, może nazwa wskazuje właśnie na największych smakoszy tych bułeczek.

Zdjęcie - Bułki szwedki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śmieszne jest też to, że gdy jedziemy w odwiedziny, do Szwecji właśnie, bierzemy ze sobą ogromną ilość bułeczek, aby i tam mógł cieszyć się ich smakiem (po wcześniejszym zamrożeniu, bo przecież tak długo by nie wytrzymały). Ostatnio byliśmy pierwsi w kolejce do piekarni (ok. 5 rano), aby kupić je w stanie najświeższym jak to tylko możliwe. Niestety nasz plan nas pokonał, bo przez to, że były jeszcze ciepłe, zagrzały się w bagażniku i została z nich tylko mokra papka.

Zdjęcie - Bułki szwedki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnym razem, zamiast przywozić kilogramy kupionych bułek, zaoferuję zrobienie ich na miejscu, jako że opracowałam już odpowiedni przepis:)

Bułki szwedki Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 200 ml ciepłego mleka

Instrukcja
  1. Połącz wszystkie składniki oprócz mleka. Dobrze wymieszaj.
  2. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do ręki.
  3. Zagniataj jeszcze przez ok. 5 minut.
  4. Ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny,aby ciasto podwoiło objętość.
  5. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z każdej podłużną bułeczkę, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Przed pieczeniem delikatnie natnij bułeczki na ukos.
  8. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów