Bułki orkiszowe z miodem

Bułki orkiszowe z miodem
Dane z wykopalisk w Polsce,  sprzed 4 tysięcy lat wskazują, że w tamtych czasach uprawiane były 3 podgatunki pszenicy tj. orkisz, płaskurka i samopsza. Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Pszenica orkisz znana  była w epoce kamiennej, a w czasach Cesarstwa Rzymskiego orkisz był podstawowym zbożem chlebowym. Regularne spożywanie produktów z orkiszu regeneruje organizm, zwiększa wydolność i odporność. W tamtych czasach orkisz był ulubionym pokarmem gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach. Ostatecznie orkisz został wyparty przez znane nam gatunki pszenicy, która okazała się łatwiejsza i tańsza w uprawie. Na szczęście orkisz, wraz z modą na zdrowe żywienie pomału wraca do łask, na razie jednak musimy za orkisz płacić, jak za przysłowiowe zboże. Orkiszowe bułeczki na miodzie, chodziły za mną od dawna. Bardzo je polubiłam, a w zasadzie polubiliśmy. Na następny dzień po upieczeniu, nie został po nich nawet okruszek. W oryginalnym przepisie z Kuchni polskiej 2013, są z dodatkiem suszonych śliwek, ja dodałam mak. Same w sobie są smaczne, również bez żadnych dodatków. Polecam na co dzień i od święta :-) Więcej, o zapomnianych gatunkach zbóż, przeczytacie tutaj klik

Zdjęcie - Bułki orkiszowe z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 50 dkg. mąki orkiszowej typ 2000
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2, 5 dkg świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy ( u mnie z oliwek )
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. maku, lub 5 dkg drobno pokrojonych suszonych śliwek
Drożdże pokruszyć i wymieszać z 100 ml. ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżeczkę miodu. Rozczyn zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Resztę mąki przesiać, dodać resztę mleka, miodu, oliwę, sól, rozczyn i mak. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 min, zostawić w naoliwionej miseczce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto ponownie zagnieść, uformować małe bułeczki ( u mnie 9 sztuk ). Ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na 30 min. Bułki daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozkłóconym masłem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Bułki orkiszowe z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki orkiszowe z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów